News

Laurelvale flood wall ‘dreadful’ sight says Councillor Berry.

Thursday, 17 May 2018

Laurelvale flood wall ‘dreadful’ sight says Councillor Berry. thumbnailThe wall which is part of a flood prevention scheme that is close to completion. Image courtesy of Councillor Berry.

A LARGE wall installed in Laurelvale as part of a flood prevention scheme has been compared to the Berlin Wall by local residents, a local councillor has revealed.

Independent Unionist Councillor Paul Berry described the wall, which is part of the nearly-completed project to install flood defences along 243m of the nearby river, as dominating the landscape.

"Following the near completion of this scheme in the Village, I have been very concerned about the large wall which looks dreadful," explained Mr Berry.

"Previous to this scheme this area had several large trees and well matured hedges around the section of play park and along the main road but now all you can see is like the 'Berlin Wall'.

"I have been keeping in contact with council and I have written to Rivers Agency to ensure that this area will be planted out again and this dreadful wall screened to help the look of the play park and village.

"I am aware negotiations have been ongoing but I am glad that extensive planting will be done when the time is right. I will continue to monitor this matter and work with the local community group to ensure the right planting is done for the whole area."


This January marked ten years since a number of homes in Laurelvale were flooded after the river burst its banks, and water flowed into residents' properties.


Following concerted calls for measures to be implemented a public consultation was carried out, resulting in the scheme currently underway which involves laying around 243m of pre-cast concrete U-shaped channel along the route of the river extending upstream from Main Street to the rear of the Laurelvale Cricket Club pavilion.

Further works include construction of around 54m of earth embankment extending from the river towards the New Mullavilly Road and approximately 115m of low-level reinforced concrete flood wall along the fence line to the north side of Laurelvale cricket field.


The scheme also includes de-silting of the watercourse at Chapel Lane and the upgrading of the culvert crossing the Mullavilly Road.

Share

Subscribe to read full newspaper »

Send to a friend

Please complete the following form to inform a friend about this page.

In order to process your information we must ask you to enter the letters in the image into the box:

CAPTCHA Image play audio version Reload Image

* Mandatory field - please complete